Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde “23 Mart Dünya Meteoroloji Günü” vesilesiyle “Sektörde Meteoroloji” paneli düzenlendi.
Meteoroloji Mühendisliği Bölümü ve öğrenci kulübü Meteoroloji ve Klimatoloji Araştırma Topluluğu (MEKAT) tarafından, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi konferans salonunda düzenlenen “Sektörde Meteoroloji” paneli davetli olarak etkinliğe gelen İTÜ Prof. Dr. Selahattin İncecik başkanlığında gerçekleştirildi.
MEKAT Öğrenci Kulübü Başkanı Bilge Can, yaptığı açılış konuşmasında; 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü etkinliklerinin ilkini gerçekleştirmenin heyecanını yaşadıklarını ifade etti.
“Meteoroloji insanoğlunun hayatında hep vardı”
Meteorolojinin insanoğlunun hayatında hep olduğunu belirten Meteoroloji Genel Müdürlüğünü, 10. Bölge Müdürü Yücel Yüce, “Tarihin en eski çağlarından beri insanoğlu hava ve su konusunda sürekli olarak araştırma yapmıştır. Özellikle barınma, beslenme, giyinme konusunda mecburen hava şartlarını takip etmek zorundaydı. Suyu bulunduğu yerde aramak zorundaydı ve hayvanları için geniş meralar otlaklar aramak zorundaydı. Bunu yaparken de gerektiğinde savaş ve mücadele vermek zorundaydı. Dolayısıyla tarihin en eski çağlarından beri hava, iklim ve su insanoğlunun aradığı, araştırdığı bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bugün ise yaşadığımız son yıllarda baktığımız zaman dünyaya ne kadar iyi davrandık, dünyayı ne duruma getirdik. Bugün bunu değerlendirmemiz gerekiyor. Özellikle sanayi devrimiyle birlikte atmosferde meydana gelen karbon artışından dolayı bir küresel ısınma konusunu hepimiz biliyoruz. Akabinde meydana gelen iklim değişikliği gündemi sürekli meşgul eden araştırma konusu olan bir mevzu. İklim değişikliği gelecekte bizi nerelere götürecek, ne yapmamız gerekiyor? Bu konuda daha akılcı olmak durumundayız. Daha araştırmacı olmak durumundayız” dedi.
Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Mısıroğlu, fakültede ilk kez Meteoroloji Günü etkinliği yaptıklarını belirterek, “Akademik olarak baktığımızda, bir etkileşime girebileceğimiz ikinci bir ortam çıktı. Dolayısıyla bu bizim için önemli” diye konuştu.
23 Mart’ın ilk defa Meteoroloji Günü olduğunu öğrendiğini söyleyen OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, “Sizleri, meteoroloji mühendisi olarak yetişirken bunun gerekli olan etkinliklerini bir kere öğrenmeniz gerekiyor. Bu sadece okulda derste olacak bir iş değil” şeklinde konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından, ikram arası verildi, öğrencilerimiz, katılımcılarla sohbet etme imkanı buldular. Daha sonra, “Sektörde Meteoroloji” paneline geçildi.
Etkinlik ile ilgili daha fazla bilgi ve fotoğraflar için öğrenci kulübümüz Meteoroloji ve Klimatoloji Araştırma Topluluğu (MEKAT) Instagram sayfasını inceleyebilirsiniz.