11 Mayıs 2024 – Samsun Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü’ne Teknik Gezi

Meteoroloji Mühendisliği Bölümü 1. sınıf öğrencileri için düzenlenen Meteorolojik Gözlemler ve Ölçümler dersi kapsamında, 11 Mayıs 2024 Cumartesi günü Samsun 10. Bölge Müdürlüğü’ne teknik bir gezi düzenlendi.

Bu gezi, öğrencilere teorik bilgileri pratiğe dönüştürme ve gerçek dünya uygulamalarını deneyimleme fırsatı sunmak amacıyla düzenlendi. Meteoroloji Mühendisi Evren Bakılan, öğrencilere kurumun görevleri, yetki alanları ve işleyişi hakkında detaylı bilgi verdi. Ayrıca, meteoroloji alanındaki temel kavramları ve önemli meteorolojik değişkenleri açıkladı. Daha sonra, öğrencilere meteorolojik gözlemler ve ölçümler için kullanılan geleneksel ve modern teknolojileri tanıttı.Eski yöntemlerle yapılan ölçümlerden bahsederek, nem, sıcaklık, basınç, güneşlenme süresi, rüzgar hızı ve yönü gibi meteorolojik değişkenlerin ölçümünde kullanılan aletleri gösterdi. Ardından, günümüzde yaygın olarak kullanılan Otomatik Meteorolojik Gözlem İstasyonu’nun (OMGİ) çalışma prensiplerini ve işleyişini detaylarıyla anlattı.

Teknik gezinin en ilgi çekici kısmı, öğrencilerin yukarı atmosferde meteorolojik değişkenlerin ölçümünü gözlemlemeleri oldu. Bu amaçla, öğrencilerle birlikte saat 12:00 UTC’de Türkiye Saati ile saat 15:00’de bir Ravinsonde rasatı gerçekleştirildi. Ravinsonde rasatları, radiosonde cihazı denilen ve balonla birlikte serbest atmosfere gönderilen rasat aletleri yardımıyla gerçekleştirilmektedir. Öğrenciler, radiosonde cihazının balonun yardımıyla atmosferde yükselirken meteorolojik bilgileri eş zamanlı olarak ölçtüğünü ve istasyona ilettiğini gözlemlediler. Bu pratik uygulama, öğrencilerin teorik bilgilerini somut bir deneyimle birleştirmelerine yardımcı oldu.

Teknik gezi, öğrencilerin meteoroloji alanındaki uygulamaları yakından görmeleri ve sektördeki ileri teknolojiyi deneyimlemeleri açısından oldukça etkili ve verimli geçti. Gezinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde, Lojistik destek sağlayan, bize ev sahipliği yapan Samsun Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü’ne ve Bölge Müdürü Bülent Şirin’e teşekkürlerimizi sunarız.

Fotoğraf arşivi aşağıdadır.

14 Mayıs 2024