2 Haziran 2022 – Samsun Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü’ne Teknik Gezi

Meteoroloji Mühendisliği Bölümü 1. sınıf öğrencilerine yönelik Meteorolojik Gözlemler ve Ölçümler dersi kapsamında, 2 Haziran 2022 Perşembe günü Samsun 10. Bölge Müdürlüğüne teknik gezi düzenlendi.

Bölge Müdür Yardımcısı Ali KESİMOĞLU öğrencilerimize kurumun görevleri, yetki alanları  ve işleyişi hakkında öncelikle bilgi verdi. Daha sonra eskiden kullanılan ve el ile ölçüm yapılan meteorolojik değişkenlere ait nem sıcaklık, basınç, güneşlenme süresi, rüzgar hız ve yönü, yağış ölçer gibi meteorolojik ölçüm aletlerini tanıttı. Rasat parkında yer alan ve günümüzde kullanılan sürekli ölçüm sistemlerinden biri olan, Otomatik Meteorolojik Gözlem İstasyonun (OMGİ) çalışma prensibi hakkında bilgi verdi. Ayrıca yukarı atmosferde  meteorolojik değişkenlerin ölçümünün yapılabilmesi için saat 12:00 UTC’ de Türkiye Saati ile saat 15:00’de öğrencilerimiz ile birlikte Ravinsonde rasatı yapıldı. Ravinsonde rasatları, radiosonde cihazı denilen ve balonla birlikte serbest atmosfere gönderilen rasat aletleri yardımıyla yapılmaktadır. Radiosonde cihazı, balonun yardımıyla serbest atmosferde yukarı çıkarken meteorolojik bilgileri eş zamanlı olarak ölçen ve istasyona gönderen alet olması nedeniyle öğrencilerimizin oldukça ilgilerini çekti ve dikkatlice incelediler.

Öğrencilerimizin meteorolojik değişkenlerin ölçümünde kullanılan sistemleri yerinde görmeleri ve pratikte uygulamalarını izlemeleri açısından teknik gezi etkili ve verimli geçti. Teknik gezi, Bölge Müdürlüğünün önünde toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Bu teknik gezinin gerçekleştirilmesinde, öğrencilerimize lojistik destek veren Samsun Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığına, bizlere ev sahipliği yapan Samsun Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğüne ve Bölge Müdürü Ahmet Sağlam’a çok teşekkür ederiz.

07 Haziran 2022
1.065 kez görüntülendi