25.05.2024 – Samsun Meteorolojik Radar Sahası Gezisi

Samsun Meteorolojik Radar Sahası Gezisi Düzenlendi

Samsun Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğrencileri, 25 Mayıs 2024 tarihinde önemli bir etkinliğe imza attı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 10.Bölge Müdürlüğü organizasyonu ve değerli katkılarıyla gerçekleşen “Samsun Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Radar Sahası Gezisi”; öğrencilere saha deneyimi kazandırarak, teorik bilgilerini pratik uygulamalarla destekleme fırsatı sundu. Meteoroloji mühendisliği öğrencileri için pratik deneyimler büyük önem taşımaktadır. Bu amaçlarla düzenlenen teknik gezide, öğrencilerimiz; meteorolojik radar sistemlerinin çalışma prensiplerini yerinde gözlemleme, radar verisinin teknoloji ve yazılım kullanılarak nasıl elde edildiği, işlendiği ve yorumlandığı konularında bilgi edinme fırsatı buldular.

“Uydu ve Radar Meteorolojisi” hocamız Dr. Öğrt. Üyesi Veli Yavuz, Arş. Gör. Yiğitalp KARA ve öğrencilerimiz, radar sahasında”

“Radon’un içi”

Gezi, öğrencilere sadece teorik bilgiler sunmakla kalmadı, aynı zamanda ekip çalışması ve problem çözme becerilerini geliştirme fırsatı da sağladı. Öğrenciler, saha ziyareti sırasında birbirleriyle etkileşim halinde çalışarak, meteoroloji alanında karşılaşılan gerçek dünya problemlerine nasıl çözüm üretebileceklerini deneyimlediler.

Bu vesile ile öncelikle Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Bülent bey, ve ardından Şube Müdürü İlhan BEYAZ’a teşekkür ederiz.

“Meteoroloji Genel Müdürlüğü Samsun radarı teknik görevlisi Hakan bey cihazları ve yapılanları açıklarken…”

“1300 metrelik bir rakıma sahip olan bir radar istasyonuna ulaşmak için 20 metre tırmanmanın zorluklarıyla dolu bir deneyimdi. Rüzgar, zaman zaman tırmanışı daha da zorlaştırıyordu. Ancak tırmanış devam ederken, bu zorluklarla başa çıkmanın ve engelleri aşmanın verdiği his, her adımda daha da güçlenir. Nihayet, uzun bir tırmanışın ardından radar istasyonuna ulaşılır ve çevredeki manzara seyredilirken, içsel bir gurur ve başarı hissi yaşanır. Bu deneyim, sadece fiziksel bir zafer değil, aynı zamanda içsel bir güç ve kararlılık da kazandırır.”

“Tırmanış”

Bu zorlu tırmanışın ardından, 1300 +20 metre yükseklikteki radar istasyonuna ulaşmanın verdiği gururla bir araya gelip mangallar yakıldı. Meteoroloji Mühendisliği öğrencileri Engebeli arazide geçirdikleri zorlu saatlerin ardından, mangal ateşinin sıcaklığı ve etrafındaki dostluklarıyla birlikte dinlenmek, onların için harika bir deneyim oldu.

24 Mayıs 2024
201 kez görüntülendi